Niks te klagen...

“Nou, jij zit wel lekker met je uitvaartbedrijf in deze coronatijd, lekker verdienen zeker?”

Een bijna smakeloze opmerking die ik de laatste tijd regelmatig voor m’n voeten gegooid krijg. Smakeloos omdat er vaak toch weer een bepaalde ondertoon in zit waar ik redelijk gevoelig voor ben. Maar het zet je wel aan het denken. Steeds weer schiet ik bijna in de verdediging als ik deze opmerking hoor. Maar moet ik mij verdedigen voor het vak dat ik uitoefen? Ach, dat lijkt mij op zich niet maar…

Bij de juistheid van de constatering van Jan en alleman wil ik toch graag even wat feitelijkheden toevoegen. Ik noem het juistheid, maar feit is dat het een absolute ONjuistheid is. Het klopt inderdaad, de dood is een steeds weer terugkerend feit bij een ieder om ons heen. Evenals geboren worden, sterven er altijd mensen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat er mensen overlijden. Dat is nu zo en dat is altijd zo geweest.

Ook in tijden van Corona overlijden er mensen. Hetzij aan altijd voorkomende doodsoorzaken maar nu natuurlijk ook aan Corona. Maar eerlijk is eerlijk. Een overgroot deel van de Corona-overlijdens vind plaats bij mensen die al een zwakkere gezondheid hadden en die dus als ze geen Corona hadden gekregen waarschijnlijk ook zouden zijn overleden aan de gevolgen van een normale griep, longontsteking, blaasontsteking of aan de kwaal waaraan zij al leden.

Bagatelliseer ik dan de Coronacrisis? NEE, dat zeker niet maar om het zeer onterechte denken van mensen ten aanzien van mijn vak en Corona te ontkrachten denk ik dat het zaak is dat we wel reëel blijven. De cijfers vanaf 26 februari 2020 tot en met 6 oktober jl. leren ons dat in mijn werkgebied in totaal 35 personen zijn overleden aan de gevolgen van een (vermoedelijke) Corona infectie. (Kaag en Braassem 3 personen, Alphen aan den Rijn 26 personen, Nieuwkoop 6 personen. (Bron: RIVM)).
In dit werkgebied zijn ongeveer 20 uitvaartondernemingen actief, wat dus inhoud dat iedere ondernemer gemiddeld door Corona 1,75 overlijden “meer” gehad zou hebben. Maar…er is nog wat anders aan de hand namelijk de aangescherpte maatregelen ter bestrijding van het virus.

De door de overheid opgelegde maatregelen treffen veel branches en dus ook de uitvaartbranche. Zo zijn we in de afgelopen maanden geconfronteerd met regelgeving die ervoor zorgde dat de groepsgrootte tijdens een uitvaart behoorlijk werden ingeperkt, hebben we weken gehad waarin koffiekamers, catering, de nazit, enz. niet meer was toegestaan en zorgde de beperkingen ervoor dat condoleances (bijna) niet mogelijk waren. Het gevolg van deze regelgeving laat zich raden. Personeel dat werkzaam is in deze branche zit thuis, denk aan alle gastvrouwen en heren, die maar wat graag klaarstaan om families bij te staan in tijden van afscheid. Geen condoleance betekend immers geen werk, strakke en strenge regels betekenen dat gebouwen (deels ) leeg staan.

De conclusie; de dood is en blijft een terugkerend feit, maar Corona zorgt absoluut niet voor een goudmijn voor uitvaartondernemers. Ook in onze branche is Corona een hoofdpijndossier.

Alle ondernemers staan onverminderd graag voor families in rouw klaar en dat zal ook zeker zo blijven maar “lekker makkelijk geld verdienen” en “gouden tijden” dat is zeker niet aan de orde!
Zijn wij zielig? Nee, dat zeker niet. We zijn telkens weer gedreven om families in moeilijke tijden te helpen, onveranderd als het aankomt op onze inzet. Maar moeilijk is het wel. Voor de hele branche, maar zeker voor hen die afscheid moeten nemen, verdriet willen delen en recht willen doen aan een overleden dierbare.

Wij hopen op betere tijden. Stay safe and Stay Healthy.
DK
Cookie instellingen