Lijkenpikkers

De vakanties zijn weer voorbij en traditiegetrouw verschijnen er dan in de landelijke dagbladen “uitvaartverhalen” en deze zijn uiteraard voorzien van de nodige negativiteit.
In het AD afgelopen week verscheen een groot artikel met de titel: Mooie uitvaart kan ook goedkoop. Oh, daar gaan we weer was mijn eerste reactie toen ik deze kop via de diverse media zag verschijnen. Gelukkig opende dit artikel met een beetje achtergrondinformatie, feiten en cijfers. Zo heeft de goede lezer kunnen zien dat er in Nederland zo ongeveer 145.000 uitvaarten per jaar zijn en dat er via de stichting klachteninstituut Uitvaartwezen in 2016 115 klachten zijn binnengekomen. Gelukkig dacht ik, 115 klachten op 145.000 uitvaarten is slechts een percentage van 0.079%. Als ik iets dieper op de materie inga zie ik dat van deze 115 klachten er 20 gaan over de factuur/offerte of betaling. Wat dus inhoud dat slecht 0.0137% van de ingediende klachten gaat over de financiële kant van de uitvaart.
Maar laten we eerlijk zijn iedere klacht is er 1 teveel. Zo moet bespaarkoningin Henselmans ook gedacht hebben, zij heeft onderzoek gedaan en een boek geschreven over hoe het ook kan. Henselmans leert ons dat een uitvaart heel goed mogelijk is voor een bedrag tussen de € 1.200,= en € 3.700,= euro. Verder lijkt zij zich plotseling ook op te werpen als rouwdeskundige met haar bewering dat het vaak voor de verwerking beter is veel zelf te doen. Een bewering die ik niet zal tegenspreken maar waarvan ik met grote stelligheid wel durf te beweren dat deze lang niet altijd opgaat.
Maar voordat deze blog overgaat in een preek voor eigen parochie toch eerst maar weer wat feiten. Is een uitvaart mogelijk voor een bedrag van € 1.200,= ? JAZEKER, sterker nog even googelen en we leren dat een crematie al verzorgt kan worden voor het luttele bedrag van € 899,=. Hoe dan? Vraag ik mij gelijk af. Ach het klinkt allemaal zo eenvoudig. Je vader gaat dood, je belt de betreffende onderneming, binnen enkele uren staan ze op de stoep, leggen vader op een brancard en nemen hem mee naar…. (waar is niet helemaal duidelijk). De laatste verzorging wordt gedaan, vader wordt in de kist gelegd en op een door de onderneming bepaalde datum en tijdstip zal de crematie plaatsvinden. Zo simpel is het. Voor een kleine € 900,= is alles geregeld. Helemaal niets mis mee!
Maar wacht:  Na overlijden moet de gemeente op de hoogte gesteld worden, een handeling die u zelf kunt doen maar voor het bedrag van € 99,- regelt de budget uitvaartverzorger dat voor u. Nu bleek vader ook een pacemaker te hebben en deze moet verwijderd worden, kosten € 49,-. En ach, u zou het wellicht toch fijn vinden als vader netjes verzorgd het woonhuis verlaat, extra kosten:  € 145,-. Of u gaat een stapje verder, vader gaat niet naar een onbekend landelijk dienstencentrum maar u wilt hem nog een aantal dagen thuis opgebaard hebben, weer € 499,- erbij.
De Asbus of urn laten bezorgen € 89,-
Nog even (45 minuten) afscheid nemen in klein gezelschap in het landelijk dienstencentrum, € 299,-. Gelukkig krijgt u daar dan nog een kopje thee, koffie of een glas water bij. Tellen we deze bedragen bij elkaar op dan kost deze zeer summiere vorm van uitvaart toch alweer € 2.079,=. Afscheidsbijeenkomst? Niet mogelijk. Kerkdienst? Niet mogelijk. Condoleanceavond? Niet mogelijk. Zelf de uitvaartdag bepalen? Niet mogelijk. Bloemen? Neen. Kaarten? Neen. Bijwonen van de uitvaart? Niet mogelijk. Samenkomst na de uitvaart? Niet mogelijk.
Niets mis mee deze vorm van afscheid nemen, dat meen ik serieus, maar is dit ook de vorm die bij iedereen past? Dat geloof ik niet!
Uit onderzoek is gebleken dat het afscheid moeten nemen van een dierbare, op de geboorte van je kind na, de meest ingrijpende gebeurtenis is uit je leven. Een gebeurtenis waar ieder mens anders mee omgaat, een gebeurtenis die schreeuwt om aandacht en goede begeleiding. Afscheid nemen kan je maar één keer doen en de wijze waarop je dit doet kan van grote invloed zijn op de loop van het verdere rouwproces.
Moet een afscheid dan perse € 10.000,- kosten? Zeker niet! In onze praktijk zien we dat dit bedrag meer uitzondering is dan regel. Maar…de inspanningen van een uitvaartondernemer kosten (hoe graag ik persoonlijk dit ook anders zou zien) geld. Verschillende keuzes in het proces hebben ook invloed op de hoogte van de uiteindelijke eindfactuur. Gelukkig hebben wij goed overzicht in de financiële consequenties van uw keuzes en informeren wij u daar graag over.
Er is voor ieder budget een uitvaart, maar laat u alstublieft niet aanpraten dat alle uitvaartverzorgers lijkenpikkers zijn. Uitvaartverzorgers in het algemeen zijn zeer gedreven, gepassioneerde mensen, die proberen de wensen van de overledene en nabestaanden in kaart te brengen en in goed overleg te komen tot een uitvaart die past binnen uw budget, recht doet aan de persoon die is overleden en zorgt voor een afscheid waar u mee verder kunt.
Is het verhaal van Henselmans dan klink klare onzin? Zeker niet. Hoe moeilijk ook, in een periode van rouw, is het altijd goed om de (financiële) werkelijkheid onder ogen te blijven zien. En zoals Peter van Schaik in het eerder genoemde artikel aangeeft, het vooraf opvragen van offertes kan ook de moeite lonen. Maar doe dat dan in een persoonlijk gesprek met een ondernemer. Dan krijgt u ook er direct een gevoel bij, wel zo fijn om te weten wie er straks bij u aan tafel zit op het moment dat u met veel verdriet afscheid moet nemen van iemand die u lief is.
Het artikel in het AD sluit af met het feit dat Henselmans een bespaarboek heeft geschreven (€ 27,90 inclusief werkboek, exclusief verzendkosten). ISBN nummer en de datum waarop het verschijnt, samen met een bestellink krijgt u erbij in het artikel. LIJKENPIKKERS!!
 
Meer weten over de mogelijkheden rondom een uitvaart? Neem vrijblijvend contact op om een afspraak te maken! HET IS GRATIS!
 
NB. Ik heb het boek besteld en hoop er tips in te vinden waarmee wij onze klanten van dienst kunnen zijn.
Cookie instellingen