Help! Mijn uitvaartpolis is kwijt!

Kortgeleden was het nog in het nieuws: Bij de verschillende verzekeraars blijken er heel wat uitvaartpolissen niet geïnd te worden na overlijden. En dat is niet zo heel vreemd als je bedenkt dat de polissen soms al decennia geleden zijn afgesloten.

Wij krijgen na een overlijden van de familie soms de mooiste polissen overhandigd, die we voor hen insturen aan de verzekeraars. Grote bladen vergeeld papier waarop met vulpen in zwierige letters de naam van de verzekerde, polisnummer, verzekerd bedrag en premie zijn ingevuld. Polissen opgemaakt in de eerste helft van de vorige eeuw met een waarde van vaak niet meer dan 100 of 200 gulden. Afgesloten bij maatschappijen die al lang zijn opgegaan in nieuwere, grotere verzekeraars. Ik vind het altijd een ontroerend idee dat deze polissen een leven lang zorgvuldig bewaard zijn. Tóen als document van grote waarde, nu niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat in de kosten van de uitvaart.

Regelmatig blijkt dat er toch een polis bij een verzekeringsmaatschappij in de boeken staat die de familie niet in beeld heeft. Gelukkig is dit geen enkel probleem en betaalt de verzekeraar alle polissen uit die de verzekeringsnemer op naam van de verzekerde afgesloten had.

Maar wat nu als je de polissen bent kwijtgeraakt? Of als nabestaande geen idee meer hebt wat er ooit door de overledene is afgesloten? Tenslotte kan er in de loop van de tijd heel wat gebeuren: brand in huis, verhuizingen, een keer te enthousiast opgeruimd. En als kind heb je ook niet altijd zicht op de administratieve handel en wandel van je ouders.

Ten eerste: als je geen polis meer hebt maar wel weet bij welke maatschappij iemand verzekerd was, bijvoorbeeld aan de hand van een winstbrief of overige correspondentie, is dit geen enkel probleem. De verzekeringsmaatschappij zal gewoon de polis uitkeren onder overlegging van bijvoorbeeld de akte van overlijden, een legitimatiebewijs van degene die de uitkering ontvangt en eventueel een kopie van een rekeningafschrift waarop de uitkering overgemaakt moet worden.

Als je echter het vermoeden hebt dat er wel een polis moet zijn maar je geen idee hebt waar die loopt, wordt het lastiger. Er bestaat helaas geen makkelijke database waarin je alle polissen, van zowel overledenen als jezelf, terug kunt vinden.

Gelukkig bestaat er wel de mogelijkheid om via het Verbond van Verzekeraars navraag te laten doen. Je moet hiervoor wel eerst zelf actie ondernemen en pogingen doen de polis(sen) te achterhalen. Mocht dit niets opgeleverd hebben dan kan het Verbond van Verzekeraars onder haar leden navraag doen. Het hele proces kan zo’n 2 à 3 maanden duren en kent wel wat spelregels. Deze kun je hier lezen: https://www.vanatotzekerheid.nl/zoekpolis/

Na een overlijden hoef je dit gelukkig niet zelf te doen. Wij nemen met liefde het insturen en nazoeken van de polissen van je over.

En weet je niet voor welke bedrag je eigenlijk verzekerd bent? Kom dan eens bij ons langs met de polissen die je hebt. Dan zoeken we graag voor je uit waar je op kunt rekenen bij overlijden!


 
Cookie instellingen