Einde jaar, op naar een nieuw begin!


Donkere dagen, korte dagen, lange avonden en … lichtjes.
Het einde van het jaar nadert met rasse schreden en in die laatste periode wordt er traditiegetrouw toegewerkt naar feestelijke dagen rondom kerst en oud en nieuw. Nu weet ik niet hoe het u persoonlijk vergaat, maar ik wordt zelf vaak overvallen door een melancholisch gevoel en stel me in deze tijd vaak de vraag; was dit het? Was het genoeg en hoe nu verder?
Zo tegen het einde van het jaar worden er overal bijeenkomsten georganiseerd waarin mensen bijeenkomen om geliefden en dierbaren die hen zijn ontvallen te gedenken. In Alphen aan den Rijn is Lichtjes in het donker zo’n bijeenkomst. Diverse kerken herdenken op Allerzielen de overledenen en op de laatste zondag van het kerkelijk jaar (de zondag voordat Advent begint) wordt er ook stilgestaan bij hen die er niet meer zijn.
Een bijzondere bijeenkomst in dit kader is toch wel de bijeenkomst die georganiseerd wordt op de 2de zondag van december. De bijeenkomsten op Wereldlichtjesdag. Op deze dag wordt er uitgebreid stilgestaan bij overleden kinderen.
In Woubrugge mochten wij, inmiddels voor de 3de keer, deze bijeenkomst organiseren en dat hebben we met liefde gedaan. Over een pad van licht konden de belangstellenden naar de aula lopen, licht om hen welkom te heten, licht om hen te verwarmen en licht om het kind te gedenken wat zo gemist wordt.
SilQ zorgde voor de muzikale omlijsting en we stonden stil bij hoe we mensen kennen. Vaak komen we niet verder dan de buitenkant, dat stukje van de mens dat soms zo weinig laat zien van wie iemand daadwerkelijk is. Zo blijkt een geslaagde zakenman zijn leven lang het verdriet van zijn overleden zoontje met zich mee te dragen, is de ogenschijnlijk gelukkige jonge moeder zich na diverse miskramen meer dan bewust van het feit dat het hebben van kinderen geen vanzelfsprekendheid is, staat die gezellige collega inmiddels al bijna 30 jaar nog steeds met tranen aan het graf van haar dochter en mist een hoog bejaarde man nog altijd het kind dat 70 jaar geleden bij de geboorte overleed en werd weggenomen.
De verhalen zijn zwaar, zeker als het om je kind gaat, maar troost wordt er gevonden in de saamhorigheid en de wetenschap dat wie leeft in je hart mag blijven, nog even blijven!
Het einde van 2016 is in zicht. Was dit het en was het genoeg…? Tientallen malen hebben wij dit jaar weer mogen klaarstaan voor families waarin er afscheid genomen moest worden. Telkens weer een bijzonder en emotioneel proces, waarin het een voorrecht is te mogen helpen. Was het genoeg?? Wij hopen het. Wij hopen dat onze inspanningen hebben geleid tot de mogelijkheid het afscheid op een goede manier te hebben kunnen beleven. Ook in het nieuwe jaar gaan wij door en hopen van toegevoegde waarde te mogen zijn bij de mensen die ons nodig hebben. 2017, een nieuw begin maar met onze vertrouwde dienstverlening en meer…
Wij wensen een ieder in de komende kerstperiode alle goeds toe. Dat goede herinneringen aan een geliefde die gemist wordt enige warmte mogen uitstralen en dat 2017 ondanks gemis voor één ieder een waardevol jaar mag zijn!
Eén lichtje is sterker dan alle duisternis van de wereld!
Cookie instellingen